British Airways står til milliardbøde for dårlig sikkerhed

Et sikkerhedsbrud fra 2018 koster British Airways dyrt. Selskabet er skuffet over afgørelsen, skriver BBC.

Den største bøde, som nogen sinde er uddelt for overtrædelse af de nye databeskyttelsesregler, tilfalder nu det britiske luftfartsselskab British Airways.

Det britiske datatilsyn, Information Commissioner's Office (ICO), har ifølge BBC idømt selskabet en rekordstor bøde på 183 millioner pund eller 1,52 milliarder kroner som følge af, at BA sidste år blev ramt af et hackerangreb på sit netsted. Her blev trafikken ledt over på et falsk netsted, hvor kunderne skulle logge ind og aflevere kreditkortoplysninger og oplysninger om bookede rejser. Alt blev samlet op af hackerne.

Bøden er den største, som til dato er givet under de nye databeskyttelsesregler, Persondataforordningen (på engelsk forkortet GDPR), som blev indført i alle endnu 28 EU-lande i foråret 2018. Den gør det muligt for myndighederne at skrive bøder ud på op til fire procent af den globale årsomsætning eller op til 20 millioner euro – alt efter, hvad der måtte være højest.

Bøden til British Airways svarer til 1,5 procent af 2017-omsætningen.

Facebook slap nådigt

Den hidtil største bøde tilfaldt tidligere i år det børsnoterede, amerikanske selskab Facebook på grund af Cambridge Analytica-skandalen, hvor 87 millioner Facebook-brugeres personlige data – heriblandt 41.000 danskeres – uretmæssigt og i strid med Facebooks egne regler blev høstet af et analysefirma. Facebook selv skred ikke ind, selv om selskabet var opmærksom på, at det skete.

Bøden til Facebook var kun på 500.000 pund (4,1 millioner kroner), fordi forholdet var opstået, før de nye og langt skrappere databeskyttelsesregler trådte i kraft.

British Airways er »overrasket og skuffet« over milliardbøden og har nu 28 dage til at anke den.

»Vi agter at tage alle nødvendige skridt til ihærdigt at forsvare luftfartselskabets position, herunder enhver nødvendig anke,« siger Willie Walsh, der er administrerende direktør for IAG, der ejer British Airways.

IAG er efter forlydender ude efter at købe det norske luftfartsselskab Norwegian. IAG selv afviser rygterne, som har fået Norwegians aktiekurs til at stige.

Næste
Næste

For første gang står kommuner til at få GDPR-bøder